Pri príprave ťahaného štrúdľového cesta je potrebná kvalitná múka, ktorá by mala byť hladká s vysokým obsahom lepku. Spracované cesto na štrúdľu by malo byť vláčne a pružné. Pokiaľ je cesto príliš suché, pridáme trocha vody. Čím dlhšie cesto spracúvame, tým lepšie sa ťahá.
Zoznam surovín
Na cesto potrebujeme:
- 300 g hladkej múky
- štipku soli
- štipku práškového cukru
- 1 PL oleja
- 1 PL octu
- vlažnú vodu
Na náplň potrebujeme:
- zavárané višne
- mletý mak
- 1 vanilkový cukor
- 2 PL cukru
- 100 g masla
Postup
- Múku, soľ, cukor, olej, ocot a vodu vymiesime na mäkké, hladké a poddajné cesto.
- Cesto necháme odstáť pri izbovej teplote cca hodinu.
- Medzitým si pripravíme náplň. V menšej miske zmiešame mak, višne, cukor.
- Po hodinke cesto na dobre pomúčenej plachte ťaháme od stredu po okraje asi na dĺžku 1 m.
- (Štrúdľové cesto sa spravidla vyťahuje na pomúčenom obruse, aby sa po naplnení ľahšie rolovalo)
- Takto pripravené cesto pokropíme rozpusteným maslom, naplníme plnkou a zavinieme.
- Konce cesta stlačíme, aby plnka pri pečení nevytiekla.
- Štrúdľu vložíme do vyhriatej rúry na 250 stupňov a pečieme asi 5 minút, potom teplotu znížime na 190 stupňov a ďalej pečieme asi 40 minút.
- Aby bola štrúdľa krehká, po upečení ju potrieme rozpusteným maslom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára