Tieto vynikajúce rožteky robievala moja babička vždy, keď sme u nej boli v lete na prázdninách. Zakaždým sa po nich zaprášilo. Naučila som sa ich od nej.
Zoznam surovín
Na cesto potrebujeme:
- 500 g polohrubej múky
- 40 g droždia
- 2 žĺtky
- 2 lyžice práškového cukru
- 250 ml mlieka
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- 200 ml oleja
- štipka soli
Na náplň potrebujeme:
- 200 g orechov
- 150 g práškového cukru
- 50 g hrozienok
- 150 ml horúceho mlieka
Postup:
- Múku, rozdrobené droždie, žĺtky, práškový cukor, mlieko, prášok do pečiva, olej a štipku soli dáme do misy a vypracujeme cesto. Cesto miesime asi 15 minút.
- Pripravené cesto rozdelíme na 8 dielikov.
- Každý diel rozvaľkáme natenko. Dieliky rozrežeme na 8 trojuholníkov, na ktoré dáme plnku.
- Diely skrútime a sformujeme rožteky.
- Rozložíme ich na plech ďalej od seba, natrieme vajíčkom a necháme na teplom miesto kysnúť asi 45 minút.
- Rožteky pečieme do zlatohneda pri teplote 180 stupňov asi 10 - 15 minút.
- (Rožteky môže plniť tiež makom, tvarohom alebo lekvárom)
@magdalena.cervenanska.maggieart |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára